Context

Concept of a letter by Johan Cateau van Rosevelt to the Financial Administrator


  • Details
  • Links
  • ID

    360
  • Record Type

    Letter

  • Date(s)

  • Permalink(s)


Source(s)

The Hague, National Archives, Collectie 439 Cateau van Rosevelt, nummer toegang 2.21.229, nr. 27

Additional Notes

This letter refers to note No. 423 of 20 June 1876, see Context #362.

Transcription

Als uw administrateur van financiën.
Paramaribo den 18e julij 1876

In antwoord op uwer geëerde missive van 20 juni ll n° 423, zoodanig mededeeling, dat het dan uw gouverneur heeft behaagd U(w) E(dele) G(eleerde) A(mbtenaren) op te dragen met ons in overleg te treden omtrent de overname van de bij ons in bewerking zijner nieuwe kaart van Suriname ten behoeve van het koloniaal gouvernement, met verzoek om zoo wij tot die overdragt genegen zijn, U(w) E(dele) G(eleerde) A(mbtenaren) de voorwaarden op te geven, ten einde z(ijne) exc(ellentie) een bepaald voorstel te kunnen doen, hebben wij de eer het navolgende onder de aandacht van U(w) E(dele) G(eleerde) A(mbtenaren) te brengen.
Het werk waarvan hierboven sprake is, was van den beginne af bestemd voor het gouvernement, bepaaldelijk met dat doel om in de reeds lang bestaande behoefte om een goede en uitvoerige kaart der kolonie te voorzien. Immers het is ons bekend dat vele jaren geleden de kapitein-ingenieur Quisthoudt, ten gevolge eener opdragt van het bestuur zich met het doen van opmetingen voor eene nieuwe kaart heeft onledig gehouden. Ofschoon daaraan veel is ten kosten gelegd, zijn de resultaten onbekend gebleven en hebben nimmer het licht gezien. Met een beteren uitslag werd het werk bekroond der Nederlandsche-Fransche Commissie in 1861, die ten taak was gesteld de Marowijne op te nemen, ten einde tot eene behoorlijke grensregeling te geraken. De door haar op de schaal van 1: 100 000 vervaardiger kaart van dat terrein berust in het gouvernementsarchief, maar is niet in den handel verkrijgbaar. Hoe belangrijk een nieuwe opname voor de wetenschap in het algemeen mogt zijn en hoezeer ook de behoefte aan eene nieuwe kaart begon te klemmen, het werk der opmeting bleef rusten, tot dat het door ons op eigen initiatief werd opgevat en na veel jarige volharden gelukkig werd ten einde gebragt. Het was ons dus hoogst aangenaam uwer brief ter zake te ontvangen, die ons nu reeds de gelegenheid opent om betreffende de gewenschte overname met U(w) E(dele) G(eleerde) A(mbtenaren) in overleg te treden.
Wat de voorwaarden betreft nemen wij de vrijheid op te merken, dat de kaart die wij wenschen over te doen, geteekend is op de schaal van 1:100 000 en wij ons het regt wenschen voor te behouden om haar op een veel kleinere schaal, b(ijvoorbeeld) op die van 1:175 00, 1:200 000 of 1:500 000, van eigen rekening in druk uit te geven. Wij zijn er ten volle van bewust, dat uit hoofde van het gering debiet dat daarvan in de tegenwoordige omstandigheden te verwachten is, de opbrengst niet vergoeden zal den veel jarigen arbeid en de inspanning, welke de opmeting van een binnen de keerkringen gelegen land, vol van natuurlijke hindernissen, van ons hebben gevorderd: te nauwernood mogen wij daarvan te gemoet zien dat de kosten der uitgaan gedekt zullen worden. Onze hoop van eenig voordeel van onzen arbeid te zien, blijft dan ook alleen gevestigd op de oorspronkelijke kaart, die op uw schaal van 1:100 000 geteekend bestaat uit 18 bladen met nog eenige bij bladen van uw Boven-Marowijne en Boven-Suriname. Ieder blad is groot binnen randen 0,810 m(eter) en 0,658 m(eter). De kolonie is dus voorgesteld op een schaal, die groot genoeg is om de kaart te doen dienen tot kadastrale legger of tot een zoogenaamd ‘’plan directoire’’ voor het beheer den domeinen.
Omtrent den prijs, waarvan wij onze kaart aan het gouvernement aanbieden, verzoeken wij U(w) E(dele) G(eleerde) A(mbtenaren)in overweging te willen nemen, dat het werk sedert 15 jaren onder handen is; dat de ligging der hoofdpunten allen door astronomische waarnemingen nauwkeurig zijn bepaald geworden; dat daartoe en van de verdere metingen vele vermoeijende reizen in de binnenlanden zijn gedaan, waarbij leven en gezondheid herhaaldelijk waren in de weegschaal gesteld, dat dit alles ondernomen en met volharding is voortgezet niet alleen om de aardrijkskundige kennis van deze belangrijke volksplanting te vermeerderen, maar ook om in het gemis eener goede kaart te voorzien, waaraan de grootsche behoefte bestaat.
Dat dit laatste werkelijk het geval is, hebben wij reeds uit de aangehaalde opmetingen van den kapitein Quisthoudt gezien, maar ook in den loop van onzen arbeid is ons dit overtuigend gebleken, daar wij meermalen gedeelten onzer opname, zooals van de Tibiti, de Saramacca en de Boven-Suriname ten dienste hebben gesteld van ons gouvernement en zelfs eene kopij van de door ons in een klein vaartuig genomen kustlijn op vereerend verzoek hebben gegeven aan den heer Statuins kommandant van Z(ijne) M(ajesteits) zeemagt in de wateren van Suriname, ten einde te werden gebruikt bij het opnemen van het vaarwater langs de kust, waarmede de marine zich sedert onledig houdt. Wij gelooven overigens dat het overbodig is om over dit laatste punt verder uit te weiden, daar sulks geplaatst aan het hoofd van een departement, waaraan het beheer der domeinen verbonden is, beter dan iemand anders bevoegd en in staat is over het nut eener zoodanige kaart een oordeel te vellen.

Alvorens verder te gaan zij het ons geoorloofd met dankbaarheid melding te maken van de ondersteuning die ons van wege het gouvernement reeds is ten deel gevallen. Toen wij het voornemen opvattenden om eene nieuwe kaart van Suriname, op eigen meting gegrond, te vervaardigen, ten einde bij voltooiing dat werk aan het gouvernement over te doen, genoten wij het voorregt dat ons plan de goedkeuring mogt wegdragen zoowel van den toenmalige gouverneur Van Lansberge als van U(we) Exc(elentie) de Minister van Koloniën Van Bosse en Franssen van de Putte, terwijl ons daadwerkelijk ondersteuning werd gegeven door het uitzenden van eenige meetinstrumenten en vervolgens van eene geldelijke tegemoetkoming tot bestrijding der kosten van voeding, som voor de roeijers op de lange reizen, die tot bereiken van het doel werden ondernomen. Behalve van de laatste reizen erkennen wij met eerbiedige dankzegging dat die kosten ons grootendeels zijn vergoed geworden.
Behalve deze kosten zijn er nog vele andere die op onze onderneming drukken en waarvan mij slechts vergoeding wacht indien het gouvernement het werk overneemt.
Als een voorbeeld hoe kostbaar dergelijke reizen in onze onherbergzame binnenlanden zijn, verzoeken wij U(w) E(dele) G(eleerde) A(mbtenaren) na te gaan de kosten van het werk dat tijdens uw hier zijn dan tot gouvernement zelf is volbragt geworden. Wij bedoelen het traceren van den aan te leggen weg van Brokopondo van de Suriname naar de Marowijne boven de Pedrosoenge vallei. De kosten van de reis heen en terug benevens die van het openkappen en opmeten met de ketting en boussole eener lijn van nog geen 20 kilometers in een horizontaal vlak, hebben volgens den kommandant der expeditie toch niet minder bedragen dan f 3500.- De geheele lijn bedraagt ongeveer 80 kilometers, zoodat het tracé belangrijk meer zou hebben gekost, indien het ware voltooid geworden.

Indien nu het gouvernement ware ront gegaan om het vroeger aangehaalde werk der opmeting van den kapitein-ingenieur Quisthoudt, waarvan overigens niets te regt gekomen is, te vervolgen, dan rijst de vraag of het reeds zoude zijn voltooid en of die opname met het nog op hetgeen in Nederland, Oost Indie en andere landen op dat gebied wordt verrigt, misschien niet tien maal meer zou hebben gekost dan wij met alle bescheidenheid vermeenen aan U(w) E(dele) G(eleerde) A(mbtenaren) te moeten voorstellen. Het is dan ook na rijp beraad dat wij tot de conclusie zijn gekomen, dat de waarde die het gouvernement als de kaart dient te geven op f 30 000 dient gesteld te worden.
Ten slotte hebben wij als een hinder over te leggen als proeve van bewerking twee bladen van onze kaart op calqueer-linnen overgebragt: het eene bevat het district Nickerie en het ander Beneden-Saramacca. Eene nota van toelichting wordt voorts hinder gevoegd.
Hopende hiermede aan uw verlangen te hebben voldaan teekenen wij nu met hoogachting
Uwe dienstw. dienaren,

Marissa Griffioen

15 May 2020 12:20:22

28 Feb 2022 17:19:57

Maps

Manuscript map of the Colony of Surinam, made by Johan Cateau van Rosevelt and J.F.A.E. van Lansberge, dated [c. 1879-1880]
(is perhaps the mentioned map/atlas)
Map of the Colony of Surinam, made by Johan Cateau van Rosevelt and J.F.A.E. van Lansberge, dated 1882
(is the product of the mentioned preparations)
Non-existent or abstract map or atlas
(is perhaps the mentioned map/atlas)
Unknown/lost map, atlas or book
(is perhaps the mentioned map/atlas)

Places

Brokopondo
Dutch East Indies
Maroni
Nickerie District
Saramacca River
Suriname
Suriname River
The Netherlands
Tibiti

People, Institutions and Organisations

Captain engineer Quisthoudt
Cateau van Rosevelt, Johan
Colonial Government of Suriname
Dutch-French Commission
Fransen van de Putte, Isaäc
His Excellency
Lansberge, J.F.A.E. van
Minister of the Colonies
Noble Learned Officials
Statuins
Van Bosse, Pieter Philip