Anonymous notebook of an aspiring surveyor; fragment about boundaries on the coast near Egmond aan Zee and Wimmenum
- Details
- Links
ID
287Record Type
Sketches and notes
Date(s)
fromto
Source(s)
H. Schoorl, ‘Het kladboek van een aspirant-landmeter en de kustafslag bij Egmond aan Zee sedert 1665’, in: Alkmaars Jaarboekje, 1968, 4, pp. 128-136 (after Bergen (Noord-Holland), R.A.H. archief Bergen, nr. 159)
Additional Notes
Please contact the project team (see About) if you have additional information relevant to this entry.
Transcription
(...) 't punt A is 't midden tusschen de Banwegh en 't Capel, waervandaen recht west aen 't hoogh voorduyn is gestelt. De pael B, welcke royen west aen in 't punt B op 't voorduyn met de sichtstrael, gaende uyt 't selve punt B op de toorn van de kerck van Bergen een hoeck maeckt aen de noortsij van 46 graden 45 minut. Deselve roeyng met de sight uyt het punt B op de Waeghtoorn van Alcmaer maeck een houck aen de suydsijde van 9 gr(aden) 45 m(eter). Deselve royingh met de sichtstrael uyt het punt B op de toorn van Heyloo maeckt een houck van 46 g(raden) 45 m, sijnde gelijcke houck als op de kerck van Bergen. Ende eyndelijck deselve roeyngh met de sichtstrael uyt het punt B op de platte toorn van 't slot op den Houf maect een houck van 96 graden, van welcke pael B voort westwaer is geroyet tot aen zee. Ende aldaer de pael C gestelt aen de tee van de zeeduyne, van welcke pael C en de roeyng voors(eyde), hebbende gemeten 30 hontsboschs C - D, sijn gegaen langs strant in een basis, die met de royengh voorsz(eyde) maeckte een houck van 96 g(raden) naer Egmont op Zee D - F, dewelcke sijnde opgemeten tot seeckere linie E - F, vallende van 't midde van de toorn van Egmont Zee tot op deselve basis is de lenghte langs strant D - F bevonden 737 hontsbosse roede. Ende de linie E - F 34,3 roe hontsbosch. Actum den 22 maert 1679.
De lenghten van Cappel tot het eynde van de Banwegh is 5 5 roed hontsbosch, is gemeten uyt het midde van de zuydtmuyr, dat met roode panne bedeckt is.
Het west of 't oost is gesocht met de sonshooghte boven den horisont van 8. g(raden) 34 minut, maeckende op de 22. maert 1679 de strael van de son met recht oost ofte west een houck van 10 grad(en), volgens de calculie vuyt de spherische triangelen.
N(ota) b(ene), dat de pael aen het Bergerwimmenummer strant, vermits de groote afspoelingh van duyn door de Noortzee, is ingeset duynwaerts in, in de roeying oostaen, soo als deselve roying op de voorgaende folie is ter neder gestelt op den 22 maert 1679, de nomber van 8 rijnlantse roeden den anno 1685.
N(ota) b(ene), deselve pael den 13 april 1688 voor tweede mael duynwaerts ingeset, alsoo stont op de kant van een nol (sic), om met de eerste slagh van (de) Noortzee omveer te vallen ende dat in deselve roeying oostaen den 22 maart 1679 voor de eerste mael was gestelt, de nomber van ... rijnlantse roede. (...)
Marissa Griffioen
24 Feb 2020 08:32:27
07 Dec 2021 12:18:25